Ohjelma | Cosplay | Pelinurkka | Kunniavieras | Iltabileet | Kummitustalo | Miitit | Kirppis


Cosplay

Kosuconissa kisataan cosplayn merkeissä!

Cosplay Music Video

Cosplay Music Video (CMV) kilpailuun osallistuminen on alkanut!
Onko sinulla ja ystävilläsi loistava idea cosplayvideoon, joka kaipaisi katsojia ympärilleen? Löytyykö teiltä kamera, innostusta ja aikaa toteuttaa unelmienne video? Jos vastaus on kyllä, on sinulla nyt hyvä mahdollisuus tehdä unelmistanne totta!

- Videon pituus saa maksimisaan olla 3 minuuttia ja 30 sekuntia.
- Genre on vapaa, voitte kuvata kauhua, komediaa, romantiikkaa tai toimintaa.
- Lähde vapaa. Cosplay voi olla animesta, kirjasta, elokuvasta tai länsimaalaisesta sarjakuvasta. Kaikkien videolla esiintyvien cosplayasujen ei tarvitse olla samasta sarjasta.
- Videon täytyy soveltua nuoremmillekin katsojille, eli K-15 on ehdoton yläraja. Ei siis yltiömaalista väkivaltaa, verta tai seksuaalissävytteistä sisältöä.
- Kaikki videot tarkistetaan ennen esitystä. Kaikille osallistujille lähetetään myös varmistusviesti, onko video hyväksytty mukaan vai ei.

CMV-kilpailun arvovaltainen raati koostuu Kosuconin kävijöistä ja jokaisella kävijällä on mahdollisuus vaikuttaa oman suosikkinsa sijoittumiseen. Äänestys tapahtuu conin aikana ja voittaja julistetaan sunnuntaina päättäjäisten yhteydessä. Videoita on aikaa lähettää aina 11.10.2015 klo: 00:00 saakka.

Nyt vain kamerat käteen, cossit päälle ja kuvaamaan!

Teemakisa

Haluaisitko kisata cosplaykilpailussa joukkueena kavereidesi kanssa, mutta pukuaiheenne ovat aina eri sarjoista? Tässä kisassa hahmojen ei tarvitse olla samasta sarjasta tai tuotantokaudesta!

Teemakisassa haluamme nähdä cossijoukkueita, joissa on eri sarja, mutta teema sama. Joukkueen voi siis muodostaa mistä tahansa hahmoista, kunhan heitä yhdistää jokin asia. Kelpaavia teemoja ovat mm.
- Kaikilla hahmoilla on sama hiustenväri
- Sama kansallisuus
- Hahmot ovat päähenkilöitä eri tuotantokausissa
- Hahmoilla on sama harrastus
- Hahmot ovat samalta piirtäjältä/studiolta
- Hahmoilla on sama ase tai he hallitsevat samaa elementtiä
- Laita tähän oma vaihtoehto

Säännöt:
- Joukkueessa täytyy olla vähintään kaksi jäsentä, enimmäismäärää ei ole.
- Pukuaiheiden lähdemaita ei ole rajattu. Hahmoista täytyy kuitenkin löytyä virallisia kuvia. Fanart kuvat, omakustannehahmot tai omat hahmot eivät kelpaa.
- Kilpailuun ei saa osallistua versioinneilla hahmoista, eli mm. gijinkat ja genderbenderit ovat kielletty.
- Asut saavat olla ostopukuja.
- Kaikkien kuvassa esiintyvien hahmojen täytyy olla eri sarjoista.
- Hahmot saavat olla saman sarjan eri tuotantokausista samoja hahmoja jos tuontatokausissa on selkeitä eroja, esim. hahmojen vaatteet ovat vaihtuneet tai he ovat vanhenneet.
- Hahmojen lähdemaan ei tarvitse olla sama.
- Kaikkien kuvassa esiintyvien henkilöiden täytyy antaa lupa (myös valokuvaajan) kuvan käyttöön kilpailussa.
- Henkilöitä ei saa photoshopata kuvaan, eivätkä yhdistelmäkuvat kelpaa. Kaikkien kuvassa esiintyvien henkilöiden täytyy olla kuvaushetkellä paikan päällä.
- Tarpeen vaatiessa osallistujan täytyy pystyä todistamaan oikeutensa kuvaan.

Vähän erilainen cosplayjoukkuekisa kisataan valokuvilla. Lähetä riittävän iso ja laadukas kuva joukkueestanne sähköpostiin cosplay@kosucon.com
Sama sähköposti vastaa kysymyksiinne ja tarvittaessa tarkentaa sääntöjä. Jos valokuva ei ole sääntöjen mukainen, ilmoitamme asiasta. Valokuva saa olla vanha. Sitä ei tarvitse olla otettu erikseen kisaa varten.
Liitä mukaan seuraavat tiedot:
- Kuvassa olevien cosplayaajien nimet ja sähköpostiosoitteet.
- Itse kilpailukuva liitetiedostona tai linkkinä galleriaan.
- Keitä hahmot ovat ja mistä sarjoista.
- Mikä on yhdistävä teema? Voit myös kertoa miksi valitsitte tämän aiheen, onko valokuvassa tarinaa jne.

Kisassa palkitaan yksi kuva ja mahdollisesti jaetaan kunniamaininta. Voittajan valinnassa arvostetaan mm.
- Teeman kekseliäisyys ja hahmojen valinta teemaan sopien.
- Pukujen teknistä toteutusta ei arvostella, mutta hyvästä työnjäljestä ja asun edukseen esittelystä saa plussaa.
- Valokuvan tunnelma ja esittävyys.
- Hahmojen välinen yhteys kuvassa.

Valokuvan tasoa ei arvostella, eli ei tarvitse olla huippuvalokuvaajan otos voidakseen pärjätä kisassa! Parhaan kuvan valitsevat Kosuconin nimeämät tuomarit. Voittajajoukkueelle on luvassa mahtavat palkinnot: Voittajat saavat ilmaisen sisäänpääsyn Kosuconiin ja iltabileliput. Tämän lisäksi joukkueen jäsenet saavat käsityönä valmistetut Kosuconin kettukassit täynnä yllätyksiä. Voittajajoukkue julkistetaan 30.9.2015 ja voittajille ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti.

Kaikki kisaan luovutetut tiedot ovat luottamuksellisia.

Cosplay-deitti

Ilmoittautuminen cosplay deittiin on auennut! Kierrokset ovat seuraavat: hetero-, shounen ai-, shoujo ai-, ja sekakierros.

Cosplay-deittiin osallistuminen:
Ilmoittautumiset osoitteeseen: teamnitsakia@hotmail.com

Tarvittavat tiedot:
- Hahmo ja Sarja
- Haluatko olla kysyjä vai vastaaja
- Kierros mille haet
- Kolmen sanan kuvaus hahmostasi
- Lavalletulokappaleesi (liitteeksi)
- Oma nimesi
- Ikäsi
- Puhelinnumerosi

Perinteinen cosplaykilpailu

Lauantaina Kosuconissa järjestetään perinteinen cosplaykilpailu. Kilpailuun käydään ilmoittautumassa vasta paikan päällä Kosuconin infotiskillä.
Tämä tarkoittaa, ettei kilpailuun voi ilmoittautua etukäteen.
Kilpailuun saa osallistua yksin tai 1-3 hengen joukkueena.

Kilpailu sisältää pukutuomaroinnin, valokuvauksen ja lavaosuuden.

Cosplaykilpailijat eivät saa ilmaiseksi Kosuconin ranneketta. Osallistuakseen kilpailuun täytyy ostaa viikonloppuranneke etukäteen tai tapahtumapäivänä ovelta.

Kilpailussa on kaksi sarjaa:

Aloittelijat
- ei ole kilpaillut aikaisemmin cosplaykilpailuissa/kilpaillut pienissä cosplaykilpailuissa
- ei ole aikaisempia kilpailusijoituksia/on vain muutama kilpailusijoitus pienistä cosplaykilpailuista
- on valmistanut vain muutamia cosplaypukuja/pukuja yleensä

Kokeneet
- on kilpaillut aikaisemmin useissa cosplaykilpailuissa
- on sijoittunut cosplaykilpailuissa
- on valmistanut monia cosplaypukuja/pukuja yleensä

Säännöt:
- Cosplaypuku saa olla animaatiosta, sarjakuvasta, elokuvasta, videopelistä, TV-sarjasta tms.
- Pukeutuminen bändien jäseniksi ja muusikoiksi on tässä kilpailussa sallittua. Voit myös pukeutua kirjan henkilöksi jos hahmosta löytyy kuva esim. kansitaiteessa.
- Cosplayasun lähteen kuuluu olla lisensioitu sarja, eli esim. kaverin luoma sarjakuvahahmo ei kelpaa cosplaykilpailuun, eivätkä itse keksityt hahmot.
- Lähdemaarajoitusta ei ole.
- Puvusta täytyy löytyä selkeä kuva internetistä, jossa puku näkyy kokonaan edestä ja värillisenä. Jos tällaista kuvaa ei löydy internetistä, cosplaykilpailija on velvollinen tuomaan käyttämänsä profiilikuvan paikan päälle itse. Aiheesta lisää kohdassa Profiilikuva.
- Hahmosta tai tämän vaatteista tehdyt versioinnit, esim. fanart tai steampunk versio, eivät kelpaa kilpailuasuksi.
- Taidekirjaversiot ja -hahmot kelpaavat profiilikuviksi.
- Puvun pitää olla itse tehty, josko pienimuotoinen avustus valmistuksessa on sallittu. Ostopuvut tai äidin/kaverin yms. tekemät asut eivät ole sallittuja kilpailussa.
- Valmiita osia puvusta saa olla noin 20 prosenttia (esim. kengät, peruukki, hanskat).
- Puvulla saa olla kisannut aikaisemmin, jos puku ei ole sijoittunut kilpailussa.
- Joukkueena kisaavien cosplayasujen kuuluu olla kaikkien samasta sarjasta. Joukkueessa ei saa olla aikaisemmin kipailuissa voittanut asu/asuja.

Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen tapahtuu Kosuconin infotiskillä. Kumpaankin sarjaan otetaan 10 kilpailijaa ilmoittautumisjärjestyksessä, eli yhteensä 20 kilpailijaa. Jos kilpailu ei mene täyteen, Hall cosplay käynnistyy ja cosplayagentit lähtevät liikkeelle kyselemään lisää kilpailjoita tapahtuma-alueelta.

Aloittelijoiden ilmoittautuminen

11:00–12:30

Kokeneiden ilmoittautuminen

14:00–15:30


Ilmoittautumiseen täytyy tulla pukeutuneena kilpailuasuun. Ilmoittautumisen yhteydessä saat lomakkeen, johon täytät kisatietosi/joukkueen tiedot. Ilmoittautumisen yhteydessä etsitään profiilikuva hahmostasi. Ilman kunnollista profiilikuvaa kisaavat henkilöt voidaan diskata kilpailusta. Kilpailijat saavat kilpailunumeronsa ja kisapäivän aikataulun infotiskiltä.

Suosittelemme, että siirrytte mahdollisimman pian ilmoittautumiseen ja tuomarointiin, jotta lopussa ei synny ruuhkaa ja kilpailu ei viivästy.

Kilpailijalla saa olla mukana avustaja/henkinen tuki.

Profiilikuva
Kisaan ilmoittautumisen yhteydessä kisa-asustasi etsitään profiilikuva internetistä. Jos hahmosta on vaikea löytää profiilikuvia, suosittelemme tulostamaan kuvan mukaasi Kosuconiin, tai varaamaan nettilinkin käyttämääsi profiiliin. Voit myös näyttää profiilikuvaa sarjakuvasta tai pienestä julisteesta. Profiilikuvan voi tallentaa puhelimeen tai tablettiin. Omia piirroksia tai fanitaidetta emme kelpuuta profiilikuvaksi.

Profiilikuvassa asusta täytyy näkyä vähintään koko vartalo edestä värillisenä. Ihanteellista olisi saada tuomariston käyttöön kuva, jossa näkyy myös asun selkäpuoli ja yksityiskohtia.

Hankalien profiilikuvien omaavien pukuilijoiden suositellaan, tuomaroinnissa väärän profiilikuvan käyttämisen välttämiseksi, varaamaan profiilikuvat omasta takaa mukaansa Kosuconiin.

Tuomarointi
Tuomarointiin lähdetään ilmoittautumisesta heti. Cosplaymamma noutaa kisaajat infotiskiltä ja ohjaa tuomarointiin. Tuomarointiin saattaa joutua jonottamaan. Tuomarointi tapahtuu erillisessä huoneessa, jossa läsnä ovat vain tuomarit ja kilpailija/joukkue. Varautukaa siihen, että tuomariston jäsenet saattavat katsoa asuja hyvin läheltä ja haluavat nähdä myös pukujen sisäsaumat.

Valokuvaus
Valokuvaus suoritetaan tuomaroinnin jälkeen. Kisaajia mahdollisesti kuvataan lisää heidän ollessa lavalla. Cosplaymamma saattaa kilpailijat valokuvaukseen kuvauspisteelle. Tuomaristo ei arvostele valokuvia!

Lavaosuus
Cosplaykilpailun lavaosuus alkaa 16:30. Lavaosuuteen valmistautuminen alkaa klo 16:00, jolloin kaikki kilpailijat kokoontuvat lavan yhteyteen. Kisaajat järjestetään numerojärjestykseen, joten pidättehän kisanumeronne aina mukana.

Ensimmäisenä lavalle nousevat aloittelijat, ja tämän jälkeen kokeneet. Juontaja kutsuu kilpailijat lavalle yksitellen. Cossaaja kävelee lavalle, poseeraa yleisölle lavaan merkityssä kohtaa, ja poistuu. Kosuconin cosplaykilpailussa ei ole näytöstä, mutta lavalla saa hiukan esiintyä. Emme valitettavasti järjestä kilpailjoille yksilöllisiä taustamusiikkeja. Lopuksi kaikki kilpailijat nousevat ryhmäkuvaan.

Tuomaristo ei arvostele lavaosuutta!

Palkinnot ja palkintojenjako
Palkinnot jaetaan lavaosuuden jälkeen kolmelle parhaalle puvulle kummassakin sarjassa. Palkintoihin kuuluu mm. Kosuconin käsityötuotteita ja sponsoritavaroita.

Miten pärjätä cosplaykilpailussa?
Cosplay ja pukukilpaileminen ovat hauska harrastus, ja siksi kumpaakaan ei kannata ottaa liian tosissaan. Tässä muutama vinkki, miten voit parantaa suoritustasi Kosuconin cosplaykilpailussa:

- Jos pukusi on jo valmiina, kaiva se kaapista ja tarkista asun kunto vähintään viikko ennen Kosuconia, ei vasta päivää ennen tai lauantaina aamulla.
- Pese ja silitä asusi ennen kilpailua.
- Harjaa ja siisti peruukki.
- Tarkista, että asu on ehjä. Leikkele kaikki ylimääräiset langanpätkät pois. Siisti ja korjaa myös asuun kuuluvat propit.
- Hyvä ja reipas asenne ovat aina plussaa! Kerro tuomaristolle mistä olet asussasi erityisen ylpeä ja mikä onnistui. Älä vähättele itseäsi ja osoittele virheitäsi. Ole rehellinen.
- Viimeistelty ja tasavahva kokonaisuus on kultaa jopa cosplayasuissa. Kilpailuissa eivät välttämättä pärjää kaikista isoimmat ja näyttävimmät asut, vaan parhaiten toteutetut. Siisti ja yksinkertainen asu on siis potentiaalinen vastustaja cossikisakentillä.

Mitä tuomaroinnissa katsotaan?
Kosuconin cosplaykilpailun tuomarit ovat mahdottoman mukavia tyyppejä, keitä ei tarvitse yhtään arastella. He ovat kokeneita ja ansioituneita cosplaykilpailijoita. Tuomarit kiinnittävät cosplayasuissa huomiota mm.

- Materiaalivalintoihin. Sopiiko asun kangas käyttötarkoitukseensa?
- Vastaavatko asun ja peruukin värit profiilikuvaa.
- Puvun ammattitekninen toteutus ja istuvuus.
- Ovatko puvun ja peruukin mittasuhteet samat kuin profiilikuvassa.
- Meikki ja piilolinssit. Jos kumpaakaan ei saa/voi käyttää, tämän voin kertoa tuomaristolle. He ymmärtävät kyllä.
- Aloittelijoiden kohdalla tuomaristo ei ole turhan tarkka koskien esim. piilolinssejä, meikkiä tai peruukkia.
- Jos asuun kuuluu proppi/asejäljitelmä, tuomaristo katsoo mielellään myös sitä. Asun ”kovissa osissa” (asejäljitelmät, panssarit) kiinnitetään huomiota mm. niiden mittasuhteisiin, työnjälkeen ja toimivuuteen.
- Ryhmien kohdalla arvostetaan hahmot huomioon ottavaa roolijakoa ja tasapainoisia pukuja niin taitotasolla kuin myös materiaalivalinnoissa.
- Lavalla edukseen esiintyminen voidaan lukea eduksi vaikka lavakävelyä ei arvioida.


Kysymykset cosplayvastaavalle Päivi Asikainen cosplay@kosucon.com


Cosplaykilpailun tuomaritAselea

Moikka! Olen Aselea, yhdeksän cosplayvuoden aikana nelisenkymmentä pukua väkertänyt harrastaja.
Kisakokemusta on vuosien varrella kertynyt runsaasti, ja palkintosijoille olen yltänyt niin yksilö- kuin parikilpailuissakin.
Tänä vuonna olin yksi Suomen edustajista NCC-finaalissa.

Cosplayhistoriani painottuu videopeleihin, sillä suurimmat hahmorakkauteni löytyvät fantasiaroolipeleistä ja Nintendon klassikkosarjoista.
Uppoudun mielelläni etenkin monenlaisten kuvioiden maalaamiseen sekä haarniskamaisten koristeiden työstämiseen.
Kauniisti toteutettuja, tekijälleen istuvia pukuja on ilo katsella.

Lähtekää rohkeasti mukaan kisaamaan! Odotan mielenkiinnolla luovien ratkaisujenne näkemistä.

Elzy

Heippa! Olen Elzy, cosplay-piireissä vuodesta 2008 asti pyörinyt harrastaja.
Vuosien varrella olen väsännyt noin 30 pukua.
Kisamaailmassa merkittävimpiin saavutuksiini lukeutuu Suomen edustaminen NCC-finaalissa aiemmin tänä vuonna sekä muutama WCS-karsintojen palkintosija.
Pukujen teossa sydäntäni lähellä ovat erityisesti peruukkien työstö sekä tunne siitä, kuinka rakkaat hahmot heräävät hiljalleen henkiin.
Huolelliset, tasapainoiset kokonaisuudet ovat miellyttävää katseltavaa.

Kannustan kaikkia kiinnostuneita lähtemään mukaan kisaan! Odotan innolla, millaisia pukuja saamme nähdä.

Cosplay Tuomarit
Kuva: Alexandriel Photography